субота, 23 грудня 2017 р.

Пряники Leckerli (Смакота)



Інгредієнти:
Солод - 2 ст. ложки (необов'язково)
Борошно - 200 гр (якщо застосовується солод, то муки зменшити на вагу солода)
Борошно житнє обдирне (цільнозернове) - 50 гр
Мед - 250 гр
Кориця - 1 ч. ложка
Імбир - 1 десертна ложка
Мускатний горіх - 1 десертна ложка
Аніс - 1 десертна ложка
Гвоздика - 1 десертна ложка
Щіпка солі

Фундук самажений - 50 гр
Апельсинові цукати - 50 гр (бажано такі, з такими значно смачніше)
Жовток - 1 шт
Ром або інший смачний ароматний алкоголь - 1 ст. ложка
Розпушувач - пакетик 12 гр, або десь 3 ч. ложки (в оригіналі рецепта два розпушувача по 0,5 ч.
                                                                                   ложки, яких в нас не має, з однією ч. ложкою
                                                                                  нашого розпушувача у мене пряники вийшли                                                                                              дуже твердими)

Глазур:
Цукрова пудра - 100 гр
Ром або інший смачний ароматний алкоголь - 15 мл
Лимонний сік - 15 мл

Приготування:

За тиждень до випікання змішати обидва сорта борошна, солод та спеції, додати мед і замісити тісто. Ємність з тістом накрити рушником  або харчовою плівкою, плівку проколоти в декількох місцях щоб тісто дихало, і залишити тісто на тиждень при кімнатній температурі.

В один день теж можна все робити, пряники також вийдуть дуже смачними, але порушується технологія.

В день приготування заздалегідь приготоване тісто нарізати кубиками. Фундук потерти в рушнику, щоб зняти шкірку, яка не знімається залишаємо, в горіхах зовсім без шкірки нема необхідності, тому зчищаємо те, що само зчищається. Ріжемо фундук на 6- 8 частин, як розколеться горіх під ножем. Додати горіхи в порізане тісто.

У сирому жовтку розмішати чайну ложку розпушувача, жовток збільшиться в об'ємі, додати його до тіста, а також розпушувач, що залишився та 1 ст. ложку рома.

Замісити тісто, воно липке і дуже важко замішується.

Подрібнити цукати кубиками 5*5 мм і знову замісити тісто з цукатами.

Сформувати з тіста шар і добре охолодити в холодильнику.

Стіл добре присипати мукою і розкатати тісто завтовшки 5 мм в прямокутник , щоб можно було потім нарізати квадрати десь 4*4 см. Перекласти тісто на пергамент і випікати 15 хвилин при температурі 170 гр.

Поки корж випікається приготувати глазур - змішати ром, лимонний сік та цукрову пудру.

Дістати корж з духовки і відразу покрити глазур'ю та нарізати квадратами. Кожен квадратик прикрасити різнокольоровими цукатами, горіхами або будь чим-небудь за смаком.

Зручніше тісто розділити  на дві частини і всі операції з ним проводити за двома прийомами. За 15 хвилин, доки випікається перша частина, розкатати тісто і помістити його на пергамент, який потім легко перекласти на противень, а доки випікається друга частина, випечений перший корж намастити глазур'ю, нарізати квадратами і прикрасити.

Немає коментарів:

Дописати коментар